Артисти

Джаз-певица с необикновено широк гласов диапазон и забележителна вокална техника, Йълдъз Ибрахимова е на сцената повече от 30 години.


Родена в България, тя е получила класическо образование в Музикалното училище и Музикалната академия в София. Пее с еднакъв успех пиеси в различни стилове. Избира да пее джаз - "музиката на свободния дух", както обича да казва. Дебютът й като джаз-певица е в популярния по онова време столичен джаз-клуб "Операта" с квартета на Марио Станчев. Пред публиката я представя известният наш джаз-пианист, лидер на формацията. Първата голяма изява на Йълдъз е като солистка на Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян - концерт, излъчен по БНТ. От началото на 90-те години на м.в. Йълдъз живее в съседна Турция, но публика и специалисти продължават да я приемат като една от най-популярните и успешни български джаз-изпълнителки. Участвала е на всички значими фестивали у нас, както и в над 40 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия. Гласът й звучи в спектакъла на Нешка Робева “Два свята”, във филмите “Акатамус” и “Мера Според Мера” на режисьора Георги Дюлгеров, “Лабиринти” - режисьор Анри Кулев, а също в много анимационни и документални филми. Репертоарът й включва стандарти, пиеси от съвременни джаз-композитори, български, турски и цигански фолклорни песни, както и руски романси. В периода между 1979г. и 2003г.

Йълдъз издава петнадесет успешни албума. След прекъсване от няколко години, през 2006г. тя представи проекта "30 години на сцената" - двоен компактдиск, който събира част от най-добрите й изпълнения в два тематични раздела “Classics & Jazz” и “Балканатолия”. Последният албум на певицата се нарича „Back To My Love” и има дълбоко лично посвещение. За записите към Йълдъз се присъединявят известните български музиканти Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас, контрабас) и Христо Йоцов (барабани, перкусии). Дискът е записан и мастериран в студиото на Христо Йоцов през 2008 г.

Много са отличията, които изпълнителката е получила през годините. През 1998 г. печели наградата на турското списание “Jazz” за вокалист на годината. Същата година е удостоена с приза “Баларт” на сдружение “Българска духовност” - за изключителен принос в приобщаването на балканската култура към световната. Носител е на най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България - "Кристална лира". А на Световния форум за екология и социално развитие в Йоханнесбург - Южна Африка през 2002 е специален посланик на ООН. Там изнася концерт, на който представя България и Турция. Едно от последните признания е наградата за изключителен принос в развитието на джаза, както и за най-добра промоция на джаз за 2009 г. от Международния джаз-фестивал "Нишвил".


Cътрудничество:

Сред имената, с които Йълдъз Ибрахимова работи, са Antoine Herve, Francoise и Louis Montin, Ives Robert, Иво Папазов - Ибряма, Jean Louis Lognon, Lajos Dudas, Michael Alperin, Okay Temiz, Aнатоли Вапиров, Vladimir Tarasov, Peter Kowald, Антони Дончев, Васил Пармаков, Urs Liemgruber, Rudolf Dasek, Zeena Parkins, Le Qvan Ninh, Carlo Rizzo, Cristoph Haberer, и много други. Pеализирани проекти със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Президентския симфоничен оркестър, Симфоничния окрестър на Измир, Симфоничния окрестър на Истанбул (Турция), Петербургската филхармония и други.

Фестивали:

Първите й участия на европейски фестивали са през 1981г. на фестивала в Houston (САЩ).

Следват:

Pamplona (Испания)
Париж, Нанси и Mulhouse (Франция)
Инсбрук (Австрия)
Берлин, Duisburg и Viersen (Германия)
Knokke (Белгия)
Прага и Зилина (Чехия)
Атина и Солун (Гръция)
Анкара, Истанбул и Измир (Турция)
Ниш, Белград (Сърбия)
Москва, Криворог и Новосибирск (бивш СССР)
София и Варна (България) и други.

Tурнета:

Йълдъз Ибрахимова е участвала в турнета в над 30 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Африка, включително Щатите, Мексико, Корея, Япония, Испания, Франция, Германия, Италия, Унгария, Турция, Холандия, Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия, Русия, Сърбия, Македония, Словения, Хърватско, Молдова, Армения, Украйна, Алжир, Тунис, Кипър и други.

Дискография:

1979 Турски Народни Песни LP, Балкантон
1981 Naissus Jazz-81 LP, Дискос
1987 Джаз и още нещо LP, Балкантон
1989 Момичето с прекрасните очи LP, Балкантон
1990 Илюзия за вечност LP, Балкантон
1991 Париж-Загреб CD
1992 Илюзия за вечност CD, Балкантон
1992 Трудният път до свободата CD, Ava Records
1995 Гласът на дъгата CD & MC, Raks Music - Istanbul
1997 Балканатолия CD & MC, Raks Music – Istanbul
1997 Chamber Music Life CD, Pannon Classic
1999 Тракийска рапсодия CD, Labor Records – New York
1999 Марджанджа – песните на циганина CD & MC, Universal Music – Turkey
2002 Marcanja - Songs of the Gypsy
2003 Песни за малки и големи
2005 30 години на сцената

Използваме "бисквитки", за да подобрим уебсайта и опита ви, когато го използвате. Бисквитките, използвани за основната работа на сайта, вече са заредени. За да научите повече за "бисквитките", които използваме и как да ги изтриете, вижте нашите Условия за защита на личните данни.

  Приемам "бисквитки" от този сайт.